Jak przechowywać czosnek aby nie gnił i nie kiełkował. Skuteczny sprytny sposób, który stosuje od lat.
W kuchni słowiańskiej i wschodniej czosnek króluje, dodawany jest do ziemniaków, sosów, zup, mięs itd…Korzyści płynące z jedzenia czosnku są znane od dawna. Jest to też jeden z podstawowych produktów spożywczych, które zawsze jest w kuchni. Ale nie wszyscy wiedzą, jak go poprawnie przechowywać.
Przechowywanie czosnku to delikatna sprawa. W odpowiednich warunkach może leżeć nawet do następnego sezonu. W innym przypadku zacznie gnić lub kiełkować.
Czosnek magazynuje w sobie tak wiele składników odżywczych, że szybko kiełkuje. Dlatego, gdy tylko czosnek zacznie kiełkować (dzieje się tak głównie z powodu wysokiej wilgotności), zawartość witamin zaczyna gwałtownie spadać. Zostaje pozbawiony smaku i szybko się psuje.
Więc zanim umieścisz czosnek w spiżarni, należy go starannie posortować, usunąć wszystkie główki z pleśnią, kiełkujące itp.
Stary sposób przechowywania
Jeszcze przed wynalezieniem lodówek czosnek splatano w warkocz i zawieszano w chłodnym i ciemnym miejscu – na strychu lub w piwnicy.
Można go w taki sposób przechowywać przez wiele miesięcy bez zmartwienia o kiełkowanie, ale co, jeśli warunki nie pozwalają na przechowywanie czosnku w domu w ten sposób?
Podpal korzenie
Świeżo zebrany lub kupiony czosnek zawsze ma korzenie. Tak, nie są zbyt widoczne, ale to one odpowiadają za to, czy czosnek wykiełkuje, czy nie. Aby to zrobić, podpal go za pomocą zapałek, zapalniczki lub nawet palnika.
Zakop w soli
Do tej metody potrzebujesz trzylitrowego słoika lub pudełka. Musisz poukładać naprzemiennie warstwy soli z główkami czosnku i szczelnie zamknąć. Tak przechowywane warzywo pozostaje świeże przez długi czas.
Innym sposobem na uratowanie czosnku przed wilgocią jest użycie trocin, zboża, popiołu lub mąki zamiast soli, pamiętając że górna warstwa wybranego produktu musi grubość nie mniejszą niż 2 cm.
Stopiona parafina
Przez długi czas tą metodę domową stosowano w sklepach z warzywami: świeżo zebrany czosnek zanurzano w stopionej parafinie. Tak zakonserwowany czosnek nie psuł się przez długi czas.
Comments are closed.