O takim sposobie smażenia pieczarek z pewnością nie słyszałaś. Od dziś tylko tak smażę grzyby, bo wychodzi pysznie

Grzyby są świetnym źródłem białka i pomagają urozmaicić naszą codzienną dietę. Po prostu uwielbiam ich smak i aromat, więc nigdy nie odmówię sobie przyjemności spróbowania jakiegoś nowego dania grzybowego!

Potrawy z grzybów są szczególnie przydatne podczas postu, kiedy zastępują pokarmy mięsne. Aby nadać szczególny smak i aromat zwykłym grzybom, gotuj je po hiszpańsku: z białym winem i czosnkiem.

Jak przygotować najlepsze pieczarki

Pieczarki z białym winem są zasłużenie popularne w Hiszpanii i staną się również niezapomnianym daniem na Twoim stole. Tylko kilka małych sztuczek i wyśmienite danie gotowe!

SKŁADNIKI

  • 400 g pieczarki
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 główki czosnku
  • 1/2 suszonej papryki chili
  • pęczek świeżej pietruszki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Pokrój grzyby, obrany czosnek i pół papryki chili.

2. Rozgrzej patelnię i zalej oliwą, aby całkowicie przykryć dno.

3. Włóż paprykę na patelnię, dodaj czosnek i smaż przez minutę.

4. Dodaj grzyby, wymieszaj i posól do smaku.

5. Kiedy grzyby są miękkie, dodaj wino i gotuj kolejne 5 minut, aby odparować alkohol.

6. Następnie dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i duś przez kolejne 5 minut.

Pieczarki w winie są gotowe. Smacznego!

Dzięki czosnkowi i ostrej papryce pieczarki, nabierają wyraźniejszego grzybowego smaku. Możesz wybrać mniejsze grzyby i smażyć je w całości, bez krojenia. Pieczarki nie stracą smaku i będą wyglądać bardziej apetycznie.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!