Grzyby są świetnym źródłem białka i pomagają urozmaicić naszą codzienną dietę. Po prostu uwielbiam ich smak i aromat, więc nigdy nie odmówię sobie przyjemności spróbowania jakiegoś nowego dania grzybowego!
Potrawy z grzybów są szczególnie przydatne podczas postu, kiedy zastępują pokarmy mięsne. Aby nadać szczególny smak i aromat zwykłym grzybom, gotuj je po hiszpańsku: z białym winem i czosnkiem.
Pieczarki z białym winem są zasłużenie popularne w Hiszpanii i staną się również niezapomnianym daniem na Twoim stole. Tylko kilka małych sztuczek i wyśmienite danie gotowe!
1. Pokrój grzyby, obrany czosnek i pół papryki chili.
2. Rozgrzej patelnię i zalej oliwą, aby całkowicie przykryć dno.
3. Włóż paprykę na patelnię, dodaj czosnek i smaż przez minutę.
4. Dodaj grzyby, wymieszaj i posól do smaku.
5. Kiedy grzyby są miękkie, dodaj wino i gotuj kolejne 5 minut, aby odparować alkohol.
6. Następnie dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i duś przez kolejne 5 minut.
Pieczarki w winie są gotowe. Smacznego!
Dzięki czosnkowi i ostrej papryce pieczarki, nabierają wyraźniejszego grzybowego smaku. Możesz wybrać mniejsze grzyby i smażyć je w całości, bez krojenia. Pieczarki nie stracą smaku i będą wyglądać bardziej apetycznie.
Comments are closed.