Pewnie znasz wiele przepisów na dania z piersi kurczaka, niestety często mięso wychodzi zbyt twarde lub suche. Przedstawię Ci dziś sposób na przyrządzenie jej w taki sposób, aby po prostu rozpływała się w ustach.
Nie wierzysz? Spróbuj ugotować pierś z kurczaka szybko i smacznie.
Najważniejsza w tym przepisie jest technika gotowania, chociaż składniki są równie ważne. Każdy z sprawia, że mięso jest miękkie i soczyste. Przede wszystkim natrzyj filet z kurczaka przyprawami i odstaw na pół godziny.
Następnie smaż pierś na rozgrzanej suchej patelni, aby mięso zbrązowiało. Nie trzeba jej smażyć przez długi czas, wystarczy jedna minuta z każdej strony.
Następnie w rondelku wymieszaj wodę, sos sojowy, wino i cukier. Doprowadź do wrzenia i dorzuć pierś. Następnie ponownie zagotuj mieszankę na największym ogniu i natychmiast wyłącz.
Gotowanie fileta nie jest konieczne. Nie bój się, że pierś będzie surowa, uwierz, że będzie soczysta i delikatna.
Następnie przykryj patelnię pokrywką i włóż do lodówki. Piersi będą soczyste i delikatne, jeśli po obróbce cieplnej szybko ostygną.
Dostałem ten japoński przepis przez przypadek, ale, szczerze mówiąc, natychmiast zdobył moje serce. Nigdy wcześniej nie próbowałam tak delikatnej, soczystej i smacznej piersi. Wypróbuj, nie pożałujesz!
Comments are closed.