Masz w domu ciasto francuskie i kakao – Najłatwiejszy i najsmaczniejszy deser w 7 minut.

Doskonały pomysł na szybki i smaczny deser z ciasta francuskiego i kakao.

Ciasto francuskie i kakao to dwa składniki, które na pierwszy rzut oka wydają się niepasujące do siebie, ale tak naprawdę doskonale się uzupełniają i tworzą pyszne desery, z których jeden właśnie dla Was dzisiaj proponujemy. Ultraszybkie i niezwykle proste w przygotowaniu ślimaki z kakao.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g)
  • 80 g roztopionego masła + 15 g do smarowania
  • 100 g słodzonego kakao w proszku

Przygotowanie:

Rozwałkuj ciasto francuskie. Rozłóż na macie. W rondelku ustawionym na kuchence rozpuść masło i posmaruj nim ciasto. Posyp ciasto proszkiem kakaowym. Nakładać równomiernie na całą powierzchnię. Na wierzchu połóż kolejny arkusz ciasta francuskiego i usuń papier. Posmaruj ciasto roztopionym masłem. Posypać warstwą kakao. Następnie zwijamy ciasto i kroimy w bułki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj ślimaki roztopionym masłem. Włóż blachę do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu ślimaki odstawiamy do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem. Możemy podawać.

Ślimaki kakaowe z ciasta francuskiego można ulepszyć na kilka sposobów.

  • Można na przykład posypać masę kakaową zmielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.
  • Jeśli nie chcesz wybierać masła do smarowania, możesz posmarować bułki np. roztrzepanym żółtkiem – będą chrupiące i błyszczące.
  • Jeśli nie masz słodzonego kakao, do dosłodzenia użyj cukru pudru.

Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!