Na moim stole zamiast ziemniaków… kalafior ! Zdradzamy sekret jak najlepiej go przyrządzić

Dietetycy jednogłośnie twierdzą, że kalafior jest przydatny dla osób cierpiących na nadwagę, a nawet otyłość, ponieważ 100 gramów gotowanego kalafiora zawiera tylko 30 kcal.

Ważne jest też, że kalafior posiada wiele cennych witamin i jest bardzo ważny w naszej diecie. A dzięki niemu można zrobić wiele pysznych dań , którymi chce się dziś z Wami podzielić.

Zapiekanka kalafiorowa

Składniki

  • 1,5 kg kalafiora
  • 500 ml mleka
  • 500 ml wody
  • 200 ml śmietany
  • 200 g holenderskiego sera lub parmezanu
  • 5 ząbków czosnek
  • masło do smarowania
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku

jak gotować kalafior

Przygotowanie

Rozdziel kalafiora na różyczki i gotuj przez 5-7 minut w osolonej wodzie z mlekiem.

Do śmietany dodaj ząbki czosnku, sól, gałkę muszkatołową i połowę tartego sera.

Odcedź kalafior.. Umieść kwiatostany w posmarowanym masłem naczyniu do pieczenia, wlej przygotowany wcześniej sos.

Włóż naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut, następnie wyjmij i posyp pozostałym serem. Znów włóż do piekarnika na 10 minut. Gotowe!

Zupa z kalafiorowymi klopsikami

Składniki

  • 100 g mielonego kurczaka
  • 100 g kalafiora
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 białko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól do smaku
  • 3 litry bulionu
  • 10 g imbiru w proszku

jak gotować kalafior

Przygotowanie:

Gotuj kalafior w osolonej wodzie na półtwardo, a następnie go zmiel, dodaj mielone mięso, imbir, sos sojowy, białko i bułkę tartą oraz sól.

Doprowadź bulion do wrzenia. Uformuj klopsiki z mielonego mięso i wrzuć do bulionu. Gotuj aż klopsiki będą gotowe.

jak gotować kalafior

Nadziewany kalafior

Składniki

  • 1 kalafior
  • 100 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g mielonej wołowiny
  • 100 g twardego sera
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 l mleka
  • 1 l wody
  • zmielony czarny pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 0,5 pęczka pietruszka

jak gotować kalafior

Przygotowanie:

Wymieszaj mleko z wodą w garnku, włóż do niego kalafior w całości, przez 5-7 minut.

Na oleju słonecznikowym podsmaż posiekany boczek i cebulę, a następnie przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez parę minut aż mięso nie będzie surowe..

Do mielonego mięsa dodać jajko, bułkę tratą, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz oraz zawartość patelni, wymieszaj.

Odwróć głowę kalafiora z kwiatostanami w dół, nadziej warzywo, popychając mielone mięso między kwiatostanami palcami..

Odwróć kalafior i umieść w naczyniu do pieczenia. Wlej do niego bulion. Polej górę kalafiora połową śmietany i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 30 minut. Następnie wyjmij kalafior, ponownie połóż na niego pozostałą cześć kwaśnej śmietany, posyp startym serem. Ponownie włóż do piekarnika na 10 minut, poczekaj, aż ser się rozpuści. Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!