Nawet jeśli nie jesteś fanem kalafiora, wypróbuj ten pyszny niebanalny przepis na przyrządzenie tego warzywa.
Kalafior w serowej panierce jest niezwykle chrupiący i aromatyczny. Jeśli spróbujesz kęs, tego dania na pewno się nie mu nie oprzesz.
Główkę kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki. Następnie wkładamy do garnka i zalewamy wody z odrobiną solą. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotujemy przez 5 minut. Ugotowany kalafior wyjmujemy na durszlak.
Do misi wbijamy jajka, dodajemy mąkę, curry szczyptę soli i wszystko razem dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tarta i dodajemy start ser. Pojedyncze różyczki warzyw dodajemy do ciasta, a następnie obtaczamy w bułce zmieszanej z serem.
Na rozgrzanej patelni z niewielką ilości oleju smażymy kalafior. Smażony po obu stronach do uzyskania złotego koloru. Uwielbiam ta pyszna serową panierkę kalafiora. Takie danie świetnie się sprawdzi jako przystawka do mięsa lub ryb.
Comments are closed.