Wybierz jak największą główkę kalafiora, ponieważ po pierwszym kęsie będziesz chciała więcej! Jeśli nie ma sezonu akurat na świeży kalafior, możesz bez problemu zastąpić go mrożonym.
Aby danie było bardziej pikantne dodaj szczyptę gałki muszkatołowej i papryki do sosu.
Kalafior podziel na różyczki i gotuj przez 10 minut w wodzie z dodatkiem 400 ml mleka. Wyjmij warzywa łyżką cedzakową i zastaw trochę wywaru na później (175 ml).
Cebulę drobno posiekaj, duś przez 2 minuty na 1 łyżce masła. Dodaj mąkę, wymieszaj, podgrzewaj przez minutę. Wlej 175 ml wywaru kalafiorowego i pozostałe 100 ml mleka. Lekko zagotuj, a następnie dodaj ser gouda pokrojony w kostkę. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku, zdejmij z ognia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W osobnej misce wymieszaj żółtka ze śmietaną i 2 łyżkami sosu, a następnie wlej mieszaninę do sosu.
Posmaruj naczynie do pieczenia smalcem, włóż kalafior, polej sosem, posyp parmezanem, połóż pozostałe masło na wierzchu dania. Piecz przez 15–20 minut. Smacznego!
Comments are closed.