Najpierw zajmij się kapustą. Usuń górne liście, wlej wodę do dużego garnka. Gdy woda się zagotuje, włóż całą kapustę i poczekaj, aż liście zaczną się oddzielać.
Gotuj oddzielone liście przez kolejne 2 minuty, po czym możesz je wyjąć i ostudzić.
Następnie odetnij twarde części z liści kapusty. Obierz i posiekaj cebulę, usmaż ją na patelni, aż stanie się przezroczysta.
Następnie dodaj mielone mięso do cebuli i pozwól mu się smażyć na małym ogniu.
Obierz i zetrzyj ziemniaki na grubej tarce, dodaj do mielonego mięsa, smaż aż ziemniaki będą na pół gotowe, posól i popieprz, nadzienie jest gotowe, wystarczy wszystko wymieszać. Zamiast ziemniaków można dodać gotowany ryż
W osobnej misce wymieszaj jajka i mleko.
Rozłóż liście kapusty w naczyniu do pieczenia, aby całkowicie przykryły spód, a na górze rozłóż połowę nadzienia i polej ubitymi jajami z mlekiem.
Zrób drugą warstwę w tej samej kolejności i przykryj liśćmi kapusty na wierzchu.Na samym końcu rozgrzej piekarnik do 180 stopni, posmaruj danie kwaśną śmietaną i piecz przez 40 minut.
Pieczona kapusta z mielonym mięsem i ziemniakami – to tylko niezwykłe pyszne, zdecydowanie powinnaś spróbować je ugotować! Jest idealne na rodzinne i przyjacielskie spotkania, kiedy trzeba przygotować poczęstunek dla dużej liczby osób.
Comments are closed.