Niestety nie wykorzystujemy wszystkich zalet tego pysznego warzywa. Przeważnie przygotowujemy z niej sałatkę bądź ewentualnie jemy ją duszoną.
Dlatego dziś oferuję Ci przepis, dzięki któremu odkryjesz nowy sposób na przygotowanie czerwonej kapusty. Pieczona kapusta z aromatycznymi przyprawami i serem jestem pewna, że zachwyci Cię swoim smakiem i aromatem!
1. Umyj kapustę. Użyj dużego, ostrego noża do przecięcia główki na plastry o grubości do 2 cm. Połóż kapustę na blasze pokrytej pergaminem.
2. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek, sól i pieprz. Powstałym sosem posmaruj kapustę.
3. Włóż blachę do piekarnika, nagrzanego do 160-170 stopni i piecz przez 25-30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, umieść plasterki sera na kapuście.
Comments are closed.