Oprócz tego, że jest wyjątkowo pyszny jest tez prosty w przygotowaniu! Łączy też wszystko co najlepsze w lecie – grilla, piwo i dzień na powietrzu! Takiej karkówki jeszcze nie jedliście – Cygan w rondlu to chyba najsmaczniejsze danie tego sezonu!
Na początku przygotowujemy marynatę z oleju, przyprawy do gyrosa, miodu i piwa. Następnie kładziemy ziemniaki pokrojone w plasterki na tacy i smarujemy cienką warstwą marynaty. Resztę używamy do zamarynowania mięsa.
Kroimy cebulę w krążki i równomiernie rozkładamy na ziemniakach. To samo robimy z pokrojonym w kostkę boczkiem.
Na wierzch kładziemy zamarynowaną karkówkę.
Cały proces powtarzamy do uzyskania kolejnej warstwy.
Przykrywamy danie folią aluminiową, nastawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy przez 50 do 60 minut.
Przejdź na następną stronę, aby dowiedzieć się jakie są ostatnie kroki przepisu.
W między czasie przygotowujemy sos. Wystarczy połączyć śmietanę z wyciśniętym czosnkiem i dodać ulubione przyprawy do smaku.
Kilka minut przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik, ściągamy wierzchnią warstwę folii i polewamy danie sosem. Wkładamy z powrotem do piekarnika i czekamy aż nasz sos zbrązowieje.
Comments are closed.