Karmelowy placek z mandarynkami – Obłędnie smaczne. Każdy poprosi o przepis.

Niewiele osób jest się w stanie oprzeć zapachowi domowego, świeżo upieczonego ciasta. W przypadku tego przepisu na placek karmelowy z mandarynkami  będzie to absolutnie niemożliwe – ciasto jest przepyszne, aromatyczne, a do tego wygląda po prostu cudownie.

Znajomi pomyślą, że poświęciłaś na jego przygotowanie mnóstwo czasu – jednak w rzeczywistości to cudo wcale nie jest skomplikowane w przygotowaniu! Sprawdź, a twój dom wypełni się cudownie słodkim zapachem mandarynek i karmelu.

Na ciasto przygotuj:

  • 3 jajka
  • 8 dkg cukru
  • 15 dkg mąki
  • łyżkę ekstraktu waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 40 g stopionego masła
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • szczyptę soli

Dodatkowo:

  • na karmel: 4 łyżki cukru
  • 5 mandarynek

Potrzebna będzie ci również mała tortownica lub foremka do pieczenia podobnej wielkości oraz papier do pieczenia.

Przygotowanie:

Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Przygotuj karmel. Na suchej patelni bez mieszania stop 4 łyżki cukru.

Kiedy się rozpuści i zezłoci wyłącz gaz i pomieszaj, delikatnie poruszając patelnią. Karmel wlej do foremki i rozprowadź dokładnie po całym dnie.

Przygotuj mandarynki. Owoce obierz, oczyść z białych błonek i przekrój w poprzek na pół. Jeśli jest taka potrzeba usuń pestki. Połówki mandarynek ułóż jedna obok drugiej w blaszce na warstwie karmelu, przecięciem do spodu.

Czas na zrobienie ciasta. Wbij do miski jajka, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Ubijaj mikserem przez ok. 3 minuty.

Wlej mleko i masło. Zamieszaj szybko, do połączenia składników. Dodaj przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie ciasto szpatułką.

Wyłóż na mandarynki, wyrównaj powierzchnię ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180o na ok. 40 minut.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z blaszki, odwróć i zdejmij papier tak, by dekoracyjna warta mandarynek w karmelu znalazła się na górze. Ciasto smakuje rewelacyjnie z gałką lodów waniliowych, przybrane listkami melisy i delikatnie oprószone cynamonem.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!