Niewiele osób jest się w stanie oprzeć zapachowi domowego, świeżo upieczonego ciasta. W przypadku tego przepisu na placek karmelowy z mandarynkami będzie to absolutnie niemożliwe – ciasto jest przepyszne, aromatyczne, a do tego wygląda po prostu cudownie.
Znajomi pomyślą, że poświęciłaś na jego przygotowanie mnóstwo czasu – jednak w rzeczywistości to cudo wcale nie jest skomplikowane w przygotowaniu! Sprawdź, a twój dom wypełni się cudownie słodkim zapachem mandarynek i karmelu.
Na ciasto przygotuj:
- 3 jajka
- 8 dkg cukru
- 15 dkg mąki
- łyżkę ekstraktu waniliowego
- 100 ml mleka
- 40 g stopionego masła
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczyptę soli
Dodatkowo:
- na karmel: 4 łyżki cukru
- 5 mandarynek
Potrzebna będzie ci również mała tortownica lub foremka do pieczenia podobnej wielkości oraz papier do pieczenia.
Przygotowanie:
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Przygotuj karmel. Na suchej patelni bez mieszania stop 4 łyżki cukru.
Kiedy się rozpuści i zezłoci wyłącz gaz i pomieszaj, delikatnie poruszając patelnią. Karmel wlej do foremki i rozprowadź dokładnie po całym dnie.
Przygotuj mandarynki. Owoce obierz, oczyść z białych błonek i przekrój w poprzek na pół. Jeśli jest taka potrzeba usuń pestki. Połówki mandarynek ułóż jedna obok drugiej w blaszce na warstwie karmelu, przecięciem do spodu.
Czas na zrobienie ciasta. Wbij do miski jajka, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Ubijaj mikserem przez ok. 3 minuty.
Wlej mleko i masło. Zamieszaj szybko, do połączenia składników. Dodaj przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i wymieszaj dokładnie ciasto szpatułką.
Comments are closed.