Błyskawiczny w przygotowaniu krem przywodzący na myśl pyszne, włoskie tiramisu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Idealny jako samodzielny deser lub w formie dodatku do tego dania. Gęsty, gładki i niesamowicie kawowy krem, którego przyrządzenie zajmie ci nie więcej niż 5 minut!
SKŁADNIKI:
PRZYGOTOWANIE:
W 2 łyżkach ciepłej (nie wrzącej) wody rozpuść dokładnie 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Do płynnej kawy dodaj 250 ml bitej śmietany wraz z serkiem mascarpone. Dokładnie ubij całość mikserem na gładką, jednolitą masę pozbawioną grudek.
Gdy masa będzie gładka i sprężysta dodaj cukier-puder w ilości 100 g. Całość połącz mikserem na najwyższych obrotach. Konsystencja powinna przypominać dobrej jakości gęstą śmietanę.
Gdy krem będzie gotowy umieść go w lodówce, aby porządnie się schłodził. Kawowy krem mascarpone świetnie nadaje się do przyrządzenia tiramisu.
Jeśli zamierzasz zaserwować krem dzieciom możesz użyć kawy rozpuszczalnej bezkofeinowej lub zastąpić ją drobno zmielonym kakao. Dzięki temu krem nabierze szlachetnego, czekoladowego smaku, któremu nie oprą się nie tylko dzieci, ale i dorośli miłośnicy kakaowych deserów.
Comments are closed.