Ten kefirowy przysmak zrobisz w 10 minut: Najlepszy biszkopt jaki jadłam, z ukrytym nadzieniem w środku

Kefirowy przysmak to nic innego jak pyszne ciasto na bazie kefiru.

Wyjątkowo miękkie i naprawdę proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 180 ml kefiru
  • 100 g roztopionego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • cukier puder do oprószenia ciasta
  • dżem do smaku np. wiśniowy

Przygotowanie:

Rada: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

W misce mieszamy jajka, oba rodzaje cukru, kefir i roztopione masło. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki.

Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Do ciasta dodajemy dżem. Rozprowadzamy go patyczkiem lub szpikulcem po powierzchni.

Następnie ostrożnie wylewamy resztę ciasta. Wyrównujemy je i wkładamy blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Ciasto pieczemy około 25-30 minut. Studzimy, oprószamy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!