1. Poszatkuj kapustę, zetrzyj jabłka i obraną marchewkę, posól do smaku. Jeśli wolisz, aby jabłka były bardziej wyczuwalne w surówce, pokrój je w plasterki.
2. Dokładnie wymieszaj rękoma, aby kapusta wydała sok.
3. Całość wymieszaj i przełóż do wcześniej umytych i wyparzonych, suchych słoików. Ważne, aby każdą warstwę kapusty dokładnie ubić, dociskając do dna. Słoiki napełnij do 3/4 wysokości (kapusta zwiększy swoją objętość).Przykryj pokrywkami, ale nie dokręcać ich i odstaw w ciepłe miejsce na 3-7 dni. Można postawić je na jakiejś tacy, w razie gdyby z kapusty wyciekał sok.
4. Codziennie kilka razy kapustę dociskaj za pomocą drewnianego tłuczka, wałka lub czystej dłoni oraz przebijać do dna za pomocą długiego końca drewnianej łyżki albo pałeczką do sushi, po to aby odgazować ją (dzięki temu kapusta nie będzie gorzka i nie zepsuje się).
5. Po upływie 3- 4 dni kapusta nadaje się do jedzenia. Jeśli chcemy bardziej ją ukisić, czekamy jeszcze kilka następnych dni. Gdy kapusta jest już odpowiednio ukiszona, można ją wtedy zakręcić i przenieść w chłodniejsze miejsce np. do lodówki i używać na bieżąco. Smacznego!
Comments are closed.