Na szczęście nie mam już z nim problemu odkąd znalazłam ten niesamowity przepis! Biszkopt wychodzi mi zawsze puszysty, miękki i bardzo aromatyczny!
Aby ciastko było delikatne i puszyste, należy przesiać 3 razy mąkę i nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Pamiętać należy również o posmarowaniu blachy masłem.
1. Dwa razy przesiej mąkę przez drobne sito.
2. Oddziel białka od żółtek. Do ciasta potrzeba 5 żółtek i 6 białek. Jajka nie powinny być w temperaturze pokojowej, najlepsze będą prosto z lodówki.
3. Dno formy posmaruj masłem i oprósz mąką. Możesz przykryć pergaminem.
4. Ubij za pomocą miksera białko ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodaj połowę cukru, sok z cytryny i kontynuuj ubijanie.
5. W osobnej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem. Dodaj skórkę z cytryny.
6. Dodaj ubite białka do żółtek (nie mieszaj!), i przesiej mąkę po raz trzeci i delikatnie, używając szpatułki, wymieszaj ciasto w jednym kierunku – od dołu do góry. W cieście powinny pozostać pęcherzyki powietrza.
7. Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Piecz przez godzinę. Nie otwieraj drzwiczek piekarnika w tym czasie! Sprawdź gotowość biszkoptu za pomocą drewnianego patyczka lub wykałaczki.
8. Poczekaj, aż ciastko lekko ostygnie w formie. Następnie odwróć je do góry nogami, przykryj miękkim bawełnianym ręcznikiem i pozwól ostygnąć w temperaturze pokojowej. Ciasto stanie się miękkie i delikatne.
Schłodzony biszkopt można podawać natychmiast samodzielnie bądź z ulubionymi owocami, kremem czy śmietaną.
Comments are closed.