Kotlety pieczone w piekarniku są wiele ciekawsze w smaku. Kłopotu też z nimi mniej niż ze zwykłymi, smażonymi w oleju. Do tego jest to całkowicie dietetyczne danie!
Oferuję Ci dziś przepis na kotlety w stylu francuskim…z jajkiem w środku! Moim zdaniem to genialny pomysł. Tak przyrządzone kotlety są soczyste i wyglądają niezwykle imponująco.
1. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oleju roślinnym.
2. Umieść w misce mielone mięso, 1 jajko, smażoną cebulę, chleb (wcześniej nasączony wodą i odciśnięty), sól i pieprz. Dobrze wymieszaj masę. Czy konieczne jest smażenie cebuli? Nie, to kwestia gustu i preferencji gospodyni. Mówią, że z surową cebulą kotlety są dużo bardziej soczyste. Absolutnie zgadzam się z tym stwierdzeniem!
3. Uformuj kotlety z powstałej masy i ułóż je na blaszce wyłożonej pergaminem.
4. Zrób małe wgłębienia w kotletach i ostrożnie wlej do nich jajka. Posyp jajka posiekaną natką pietruszki, posól i popieprz.
5. Piecz kotlety w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Gotowe!
Jeśli nie lubisz płynnego żółtka, możesz trzymać kotlety w piekarniku nieco dłużej.
Na wierzchu można posyp jajka tartym serem lub uzupełnić danie ulubionymi przyprawami. Uwielbiam połączenie jajek i bazylii, więc dodaję suszoną bazylię.
Comments are closed.