Polska kuchnia schabowym i mielonym stoi. Tradycyjne klopsiki to smak dzieciństwa wielu osób. Przyrządzały je nasze babcie, mamy i teraz my je robimy. Sekretem idealnych klopsików jest odpowiednia proporcja mięsa i chleba.
Składniki:
- 300g czarnego chleba
- 500g mielonego mięsa wołowego (może być wołowo-wieprzowe)
- 1 szklanka mleka
- 2 średnie cebule
- Olej roślinny do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso możesz samodzielnie zmielić w domu lub kupić gotowe w sklepie. Ciemny chleb kroimy na mniejsze kawałki. Skórkę odkrawamy i wkładamy do piekarnika, aby ją ususzyć. Z wysuszonej skórki przygotowana zostanie bułka tarta do klopsików.
Kawałki pieczywa zalewamy mlekiem i czekamy aż całkowicie zmiękną. Kiedy skórka uschnie w piekarniku należy ją zmielić na drobny pył. Cebule obieramy z łupinek i kroimy w drobną kosteczkę.
Do dużej miski wkładamy zmielone mięso, pokrojoną cebulę i zamoczony w mleku ciemny chleb. Doprawiamy według smaku solą i pieprzem. Masę mięsną dokładnie mieszamy z dodanymi składnikami (można to zrobić rękoma, aby składniki odpowiednio wymieszać). Zwilżonymi rękami zaczynamy formować kotleciki mielone.
Ich wielkość dobieramy według własnych upodobań. Każdego klopsika obtaczamy w bułce tartej, którą wcześniej przygotowaliśmy. Warto pamiętać, że za grube mielone mogą się nie upiec w środku i spalić na zewnątrz. Klopsiki można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.
Dawniej ze względu na dużą ilość przygotowanych klopsów pieczono je w piekarniku. Klopsiki smażone: na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż na niej mielone i smaż z obu stron do uzyskania złocistego koloru. Ważne, aby mięso porządnie się upiekło.
Klopsiki pieczone: na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kotleciki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 min. Mięso powinno nabrać złocistego koloru.
Comments are closed.