Klopsiki z piekarnika: soczyste nadzienie z miękkim i delikatnym puree ziemniaczanym

Uwielbiam rozpieszczać mojego ukochanego męża i dzieci, wciąż nowymi i smacznymi daniami. Dziś na obiad zaserwowałam im te przepyszne zrazy z piekarnika, były tak apetyczne i delikatne, że wręcz rozpływały się w ustach! Ostrzegam, z mojego stołu znikły w oka mgnieniu 😉

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 60 g masła
  • 50 ml mleka
  • 200 g twardego sera
  • 50 g koperku
  • 350 g mielonej wieprzowiny
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Ziemniaki ugotuj i utłucz, ostudź. Następnie dodaj jedno jajko, masło, mleko, posiekany koperek i przyprawy. Wymieszaj wszystkie składniki, na gładką masę.

2. Zmiel cebulę lub bardzo drobno pokrój, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i 1 jajko oraz mięso mielone. Wszystko dokładnie wymieszaj.

3. Pokrój ser w małe kostki, następnie zawiń każdy z kawałków sera w kawałek mięsa mielonego, formując okrągłe kotleciki. Następnie owiń kulki mięsne w tłuczone ziemniaki. Powtarzaj czynność z kolejnymi kawałkami sera, aż składniki się wyczerpią.

4. Posmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością masła, ułóż na nim zrazy posyp wszystkie tartym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 ° C przez około 40 minut.

Zrazy gotowe do podania ze śmietaną, jogurtem greckim lub sosem śmietanowym. Możesz również zastąpić farsz mięsny np. smażonymi pieczarkami, jajkami z ziołami.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!