Delikatne jak chmurka. 25 kulek czystej przyjemności: im więcej czosnku, tym lepiej.
Klopsiki to ulubione danie milionów ludzi, które można znaleźć w różnych kuchniach świata. Pod wieloma względami ta popularność wynika z łatwości przygotowania, dostępności składników i, oczywiście, magicznego smaku. Ale nawet najlepsze danie zawsze można ulepszyć.
Dziś powiemy Ci, jak podkreślić smak klopsików z czosnkiem i ziemniakami, aby uzyskać prawdziwy kulinarny cud. Bez żadnych wątpliwości takie danie przyciągnie wszystkich do stołu!
Klopsiki z ziemniakami
Przepis na klopsiki z ziemniakami spodoba się wszystkim, którzy chcą zaskoczyć bliskich i siebie nowym smakiem tradycyjnych produktów. A ponieważ ich przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku, warto zrobić je nawet już dziś!
SKŁADNIKI NA KULKI MIĘSNE
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- pieprz, sól do smaku
SKŁADNIKI NA KULKI ZIEMNIACZANEJ
- 400-500 g tłuczonych ziemniaków
- 1 łyżki masła
- 1 jajko
- 100 g twardego sera
- 8-10 ząbków czosnku
- pieprz, sól do smaku
- trochę oleju roślinnego i tymianku
PRZYGOTOWANIE
Drobno posiekaj cebulę i dodaj do mielonego mięsa. Kolejno dodaj bułkę tartą, wbij jajko. Posól i popieprz, a następnie wszystko dobrze wymieszaj.
Uformuj dłońmi kulki z mielonego mięsa (nieco większe niż orzechy włoskie). Mi wyszło 13 klopsików.
Dodaj masło, sól i pieprz do tłuczonych ziemniaków i dokładnie wymieszaj. Dodaj jajko i ponownie wymieszaj.
Pokrój ser w kostkę.
Z mieszanki ziemniaczanej uformuj kulki wielkości klopsików, uprzednio wkładając do każdej kawałek sera. Wyszło mi 12 kulek ziemniaczanych.
Ułóż kulki mięsne i ziemniaczane jedna obok drugiej w natłuszczonej olejem roślinnym blasze do pieczenia.
Posmaruj kulki olejem roślinnym.
Teraz równomiernie rozłóż ząbki czosnku na blasze do pieczenia. Dodaj ulubione zioła lub przyprawy do smaku. Pozostaje tylko upiec klopsiki.
Piecz klopsiki z ziemniakami w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut. Po upływie podanego czasu możesz się już cieszyć pysznym smakiem i aromatem dania. Smacznego!
Jako dodatek do kulek mięsnych i ziemniaczanych polecam chrupiąca kapusta kiszona lub inne surówkę ze świeżych lub marynowanych warzyw.
Comments are closed.