„Kobra” jest przygotowywana na dwa sposoby: z gotowaniem i bez. W przypadku surowego sosu wszystkie składniki są po prostu przepuszczane przez maszynę do mięsa, dodaje się przyprawy i ocet, miesza.
Masę następnie wlewa się do czystych, suchych słoików i przechowuje w lodówce. Nasza wersja przetworu lepiej nadaje się do długotrwałego przechowywania, a ocet nie jest potrzebny.
Aby ugotować sos, użyj naczynia z grubym dnem. Okresowo mieszaj masę drewnianą łyżką, aby się nie przypaliła.
Pomidory umyj, pokrój na pół, przepuścić przez maszynę do mięsa. Wlej przecier pomidorowy na patelnię, gotuj przez 1 godzinę od zagotowania.
W przypadku papryki usuń nasiona i łodygi, w przypadku papryki chili usuń tylko łodygi. Przepuść oba rodzaje papryki przez maszynę do mięsa. Zetrzyj marchewki na tarce z małymi otworami. Paprykę i marchewkę włóż na patelnię do pomidorów, gotuj kolejne 25 minut.
Obierz czosnek, zetrzyj na tarce z małymi oczkami, posiekaj zioła. Włóż wszystko na patelnię, kontynuuj gotowanie przez 8-10 minut. 2 minuty przed końcem gotowania wlej olej, dodaj sól.
Comments are closed.