5 kg truskawek + 1,5 kg cukru = 15 słoików. Przepis od mojej babci

Uważa się, że dżemy i kompoty są po prostu kolejnym rodzajem deseru, który przynosi na dodatek organizmowi wielkie korzyści i witamin.

Kompot truskawkowy jest doskonałym środkiem zapobiegającym pogorszeniu wzroku, bezsenności i zaburzeniom nerwowym.

Lekarze często zalecają włączenie do menu kompotu truskawkowego osobom starszym z wysokim ciśnieniem krwi, ponieważ pomaga on poprawić aktywność mózgu i wzmacnia układ odpornościowy. Rodzice również powinni częściej rozpieszczać swoje dzieci tą słodyczą.

Kompot truskawkowy pomaga między innymi w ostrych infekcjach wirusowych dróg oddechowych i wspomaga usuwanie szkodliwych substancji z organizmu. Istnieje również teoria, że kompot truskawkowy spowalnia wzrost komórek nowotworowych.

Dlatego dziś podzielimy się z Wami przepisem na obłędnie pyszny i zdrowy kompot truskawkowy!

SKŁADNIKI

  • 5 kg truskawek
  • 1,5 kg cukru

PRZYGOTOWANIE

Oczyść truskawki z szypułek i delikatnie umyj.

Wypełnij czyste, suche słoiki truskawkami i posyp cukrem (w ilości 100 g na pół litra). Zostaw truskawki na noc w lodówce.

Następnego dnia przygotuj duży rondel, włóż do niego słoiki truskawek i napełnij garnek ciepłą wodą, tak aby przed szyjką słoika pozostało około 2 cm.

Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu i gotuj przez 5–7 minut, a następnie ostrożnie wyjmij słoiki i przykryj pokrywkami. Gotowe!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!