Przepis na „Konopie”, może być wykorzystany jako obfita kolacja lub obiad.
Jego smak może być urozmaicony różnymi przyprawami, dziś podzielę się z Tobą klasyczną recepturą.
Zwykle „Konopie” gotuje się jak tosty: zanurza w jajku i smaży na patelni, można również przygotować je w piekarniku. Jednak ja wybieram pierwszą opcję.
Przygotowanie
1. Pokrój bagietkę na 12 kawałków. Z każdego wydłub część miąższu, ale nie całość, żeby nie została sama skórka.
2. Do pokruszonej bułki dodaj mięso, sól, pieprz i wymieszaj nadzienie. Każda z pozostałych części bagietki nadziewaj farszem.
3. Nasmaruj patelnię olejem i rozgrzej ją. Roztrzep jajka z mlekiem, dodaj sól, mąkę i wymieszaj ponownie.
4. Zanurz nadziewane części bagietki w cieście i smaż aż do złotobrązowego po obu stronach (3-4 minuty). Zrobione! smacznego!
Bagietka z mięsem mielonym będzie o wiele bardziej pikantna, jeśli doda się do niej zioła (na przykład kolendrę lub pietruszkę) i trochę ostrej papryczki.
Comments are closed.