Ach, cóż za smak i piękny zapach orzechowo-brzoskwiniowy. Ciasto to jest również znane pod nazwą „Kora Drzewa”
Efekt końcowy wszystkich zachwyca, koniecznie trzeba wypróbować ten przepis.
Przepis zaczerpnęliśmy bloga: roznesmakiwkuchni który bardzo polecamy 🙂
Foremka : 25 x 40
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 szkl. cukru
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g zmielonych dowolnych orzechów
- 100 g wiórków kokosowych
- 50 g rodzynków
- 8 białek
- 3 żółtka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 300 g masła
- 5 żółtek
- 2 op. budyniu śmietanowego z cukrem ( użyłam bez cukru )
- 2 łyżki cukru
Ponadto:
- 2 małe paczki delicji pomarańczowych
- 2 op. galaretki brzoskwiniowe
- spirytus do nasączenia ( dodałam rumu )
- tłuszcz do blaszki
- papier pergaminowy
fot. https://roznesmakiwkuchni.blogspot.com/
Sposób przygotowania:
Ciasto :
- Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy.
- Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej blaszki 25 x 40 cm.( użyłam 29 x 24- radze w większej to wtedy ciasto nie będzie tak wysokie )
- Pieczemy w temp. 170 C ok. 40 minut.
Krem:
- W szkl. wody roztrzepujemy żółtka i budynie.
- Syrop z brzoskwiń gotujemy z 2 łyżkami cukru. W momencie zagotowania się syropu dolewamy roztrzepana masę.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po 1 łyżce przestudzonego budyniu.
Placek orzechowy z brzoskwiniami :
- Galaretki rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu.
- Na placek orzechowy wykładamy połowę masy , następnie delicje nasączone w rumie , pozostałą masę i pokrojone brzoskwinie.
- Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę.
Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://roznesmakiwkuchni.blogspot.com
Comments are closed.