Dzięki zawartości żelaza mogą wspomagać tworzenie się nowych erytrocytów. Mogą zatem regulować miesiączkę, zapobiegając bólom oraz łagodzić objawy menopauzy.
Dzięki zawartości antyoksydantów buraki chronią komórki przed działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Zapobiegają tym samym inicjacji procesów nowotworowych.
Podobnie jak w przypadku działania antynowotworowego, buraki wykazują właściwości przeciwzapalne przez zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów).
Buraki wspomagają trawienie oraz poprawiają pracę jelit. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego (włókna) pomagają w leczeniu zaparć.
Spożywanie czerwonych buraków oraz przygotowanego z nich soku zaleca się osobom cierpiącym na anemię. Dzięki zawartości żelaza buraki wspomagają produkcję czerwonych krwinek.
Buraki poprawiają siłę mięśni oraz ich działanie. Są zalecane sportowcom i osobom dbającym o sprawność fizyczną.
Wysoka zawartość antyoksydantów powoduje, że buraki neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu procesów starzenia i stanów zapalnych skóry.
Dzięki zawartości betaniny i tryptofanu buraki odprężają i poprawiają nastrój.
Buraki są świetnymi afrodyzjakami. Dzięki zawartości boru, wpływają na hormony, które decydują o libido i popędzie seksualnym.
Comments are closed.