Prościej się nie da – kilka minut i pyszne kotleciki gryczane gotowe.

Gryka jest częstym gościem w mojej kuchni, ponieważ jest ona nie tylko bardzo zdrowa i smaczna, ale także zaskakująco wszechstronna.

A dla tych, którzy nie lubią smaku gryki, ale w jakiś sposób chcą dodać ją do swojej diety, zdecydowanie zalecamy ten przepis na pyszne kotlety gryczane!

SKŁADNIKI

  • 200 g gryki
  • 2 jaja kurze
  • 100 g twardego sera
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól i przyprawy do smaku
  • olej do smażenia

kotlety gryczane z serem i jajkiem

PRZYGOTOWANIE:

Pierwszą rzeczą do zrobienia jest ugotowanie gryki do miękkości.

klopsiki gryczane bez mięsa

Podczas gotowania gryki obierz cebulę i pokrój na małe kawałki.

Na patelni rozpuść masło i podsmaż cebulę, aby stała się miękka. Odstaw na bok niech trochę ostygnie.

pyszne hamburgery gryczane

Zetrzyj ser. Połącz w głębokiej misce grykę, cebulę, ser. Dodaj sól, ulubione przyprawy do smaku i jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

jak smażyć kotlety gryczane

Następnie dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Uformuj małe kotleciki z masy, obtocz je w mące.

kotlety gryczane z serem

Usmaż kotleciki na patelni, aż się zarumienią. Pachnące i bardzo zdrowe danie gryczane jest gotowe!

Jak podoba Ci się przepis? Nie bądź chciwy i podziel się nim ze swoimi przyjaciółmi w mediach społecznościowych 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!