Gryka jest częstym gościem w naszej kuchni, ponieważ jest nie tylko bardzo zdrowa i smaczna, ale również zaskakująco uniwersalna.
Dla tych, którzy nie lubią gryki, ale jakoś chcą ją dodać do swojej diety, zdecydowanie zalecamy przygotowanie tych właśnie pysznych kotletów z gryki.
1. Pierwszą rzeczą do zrobienia jest ugotowanie gryki do miękkości.
2. Podczas gdy gryka się gotuje, obierz cebulę i pokrój w kostkę.
3. Na patelni roztop masło i usmaż cebulę, aby stała się miękka. Niech trochę ostygnie.
4. Zetrzyj ser. Połącz gotową kasze gryczana z cebula i serem w głębokiej misce. Dodaj sól, przyprawy do smaku i wbij jajka. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
5. Dodaj mąkę i ponownie dobrze wymieszaj. Z gotowej mieszaniny formuj małe kotlety, podobnie jak na tradycyjne kotlety z mięsa mielonego.
6. Smaż kotlety na patelni na złoty kolor. Pachnące i bardzo zdrowe danie z gryki jest gotowe! smacznego!
Podawaj je z sosem śmietanowym i np z puree ziemniaczanym i świeżymi warzywami. Nie tylko dorośli, ale także kapryśne dzieci z pewnością docenią to smaczne danie.
Prev Post
Comments are closed.