Oryginalny przepis mojej przyjaciółki na pyszne kotleciki. Rodzinka będzie zachwycona smakiem
Kotletami pożarskimi nazywa się kotlety panierowane z mięsa kurzego lub kurzego i cielęcego. Niektórzy określają tą nazwą także kotlety z mięsa wieprzowego, ale jest to niepoprawne.
Tradycyjne kotlety pożarskie nie miały kształtu panierowanej piersi z kurczaka; lecz były formowane jak udko z kością. Obecnie kształt kotletów nie ma znaczenia; ważny jest sposób przyrządzenia. A ten nadal jest tak samo prosty jak dawniej.
GŁÓWNE SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- bułka tarta
- 1 kajzerka namoczona w wodzie
- olej do smażenia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Wkładamy kajzerkę do wody. Do dużej miski wkładamy zmielone mięso i dodajemy żółtko jajka. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i dorzucamy namoczoną, lekko wyciśniętą kajzerkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Całość mieszamy mokrymi dłońmi. Gdy składniki się połączą przystępujemy do formowania kotletów.
Na dwóch osobnych talerzach przygotowujemy rozbite widelcem jajko i bułkę tartą. Maczamy w nich kotlety, które następnie smażymy na tłuszczu do momentu aż panierka będzie złotego koloru
Żeby kotlety były bardziej aromatyczne należy zwiększyć ilość przypraw. Poza podanymi w przepisie solą, pieprzem, natką pietruszki i jajkiem można przyprawić potrawę również świeżym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem lub, jeśli ktoś lubi ostrzejszą wersję, szczyptą chili i roztopionym masłem. Po wymieszaniu postępujemy już standardowo.
Do przygotowania panierki można użyć płatków kukurydzianych zamiast bułki tartej. By urozmaicić wygląd kotletów można je dodatkowo obtoczyć w słoneczniku
Kotlety pożarskie są zwykle dodatkiem do obiadu. Można je podawać z ziemniakami, ale równie wyśmienicie sprawdzą się z kaszą czy ryżem. Warto podkreślić ich smak przyrządzając sos pieczarkowy lub czosnkowy.
Ciekawy jest fakt, że również sos BBQ dobrze smakuje z kotletami pożarskimi, chociaż pewnie nie każdy wpadł by na pomysł takiego połączenia
By obiad nie składał się z tylko dwóch składników i zawierał warzywa można podać także zieloną fasolkę szparagową lub marchewkę z groszkiem. Do kotletów świetnie pasować też sałatka z warzyw sezonowych.
Comments are closed.