Pyszne kotlety z cukinii z przepisu mojej teściowej. Zakochasz się w nich od pierwszego spróbowania

Trudno sobie wyobrazić lato bez cukinii. To niesamowite letnie warzywo ma wielkie zalety i nadaje się do szerokiej gamy kulinarnych przysmaków, czy to na pierwsze dania, czy przekąski.

A dziś powiem Ci, jak zrobić pyszne kotlety z cukinii. Przygotowuje się je bardzo szybko co jest ich ogromną zaletą, oczywiście wraz z obłędnym i delikatnym smakiem! Idealnie sprawdzą się w okresie letnim gdy nie mamy ochoty jeść na obiad tłustych i ciężkich potraw. Można je serwować także na ciepłą kolację.

kotlety do squasha

SKŁADNIKI

  • 7 średnich cukinii
  • 200–300 g czerstwego chleba
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Przede wszystkim obierz skórkę z cukinii i wydrąż nasiona, odkrój łodygę.

Obraną cukinia zetrzyj na drobnej tarce, posól. Dobrze wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

bezmięsne placki do squasha

W międzyczasie zmiel chleb w blenderze na okruchy. Możesz też po prostu pokruszyć chleb rękami.

placki do squasha bez sera

Przepuść czosnek przez praskę.

Wyciśnij dokładnie sok z cukinii.

squash bez mąki

Do miąższu cukinii dodaj zmielony chleb, czosnek i jajka. Popieprz i dokładnie wymieszaj.

kotlety do squasha na patelni

Z uzyskanej masy uformuj placki i smaż je na dobrze ogrzanej patelni w dużej ilości oleju, aż staną się złotobrązowe. Smacznego!

Kotlety podawaj np. z kwaśną śmietaną. Są one zaskakująco smaczne nie tylko bezpośrednio po przygotowaniu, ale nawet na zimno. Podziel się przepisem z przyjaciółmi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!