Ulubioną przekąską z dzieciństwa mojego męża są paróweczki w cieście. Ostatnio moja teściowa podzieliła się ze mną tym przepisem. Tak bardzo i mi przypadł do gustu smak tej oryginalnie wyglądającej przekąski, że z pewnością zagości ona na moim Świątecznym stole!
„Króliczki” z paróweczkami są bardzo miękkie i puszyste. Cała tajemnica tkwi w doskonałym cieście. Twoi goście a przede wszystkim dzieci będą zachwycone, gwarantuje!
1. Ugnieć miękkie ciasto z mleka, drożdży, cukru, soli, oleju roślinnego i jaj. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut.
2. Podzieli ciasto na 9–12 równych części. Z każdej kulki uformuj długi rulon około 40 cm, tak jak na zdjęciu poniżej.
3. Następnie ukształtuj królika, jak pokazano na rysunku. Włóż kiełbasę do pustego miejsca. Palcami uformuj uszy. Włóż króliczki na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym.
Comments are closed.