Domowe kruche ciasteczka maślane z marmoladą: Smak z dzieciństwa – Lepiej zrób podwójną porcję.

Klasyczne arabskie ciasteczk są wykonane w kształcie kwiatu z marmoladą pośrodku. Smaku nadają im przyprawy takie jak szafran, cynamon, goździki i wanilia.

Dziś przedstawiamy Wam prostszą, ale równie smaczną wersję tych przepysznych kruchych ciasteczek.

 

SKŁADNIKI

  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 białko jajka
  • 180 g mąki
  • wanilia
  • 3 łyżki ulubionego dżemu czy marmolady

PRZYGOTOWANIE

Wymieszaj cukier puder z miękkim masłem. Możesz użyć blendera, aby uzyskać jednolitą masę. Następnie dodaj białko i wymieszaj

Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj ją do masy małymi porcjami, aby nie było grudek. Kolejno dodaj wanilię.

Włóż ciasto do szprycy cukierniczej lub zwykłej plastikowej torby ze ściętym rogiem.

Przykryj blachę pergaminem, posmaruj olejem. Wyciśnij ciasto na blaszkę do pieczenia małymi porcjami, aby uzyskać z niego ciasteczka w kształcie gwiazdek lub kwiatków. Umieść odrobinę dżemu pośrodku. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 ° C przez 20 minut.

Kruche ciasteczka są bardzo miękkie, delikatne, kruche, dosłownie rozpływają się w ustach, mają kremowy smak i delikatny, przyjemny aromat.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!