Tylko 3 składniki i pyszna kruszonka gotowa. Twoje wypieki będą znikać ze stołu w mgnieniu oka

Niemcy są znani na całym świecie z bardzo oryginalnych potraw narodowych. Praktycznie wszyscy znają smak sałatki ziemniaczanej, solonych precli i pikantnych kiełbasek, ten przepis na pyszną kruszonkę oraz na ciasto jabłkowe natomiast może być dla Ciebie nowym, pysznym odkryciem.

Dziś powiemy Ci jak prosto przygotować i jak wykorzystać kruszonkę.

Jak zrobić kruszonkę

okruchy piasku

Przygotowanie jej jest bardzo prostym i dość szybkim procesem. Składa się tylko z 3 składników :

  • mąki
  • cukru
  • masła

przepis shtreisel

Ważne są tylko prawidłowe proporcje: 2 porcje mąki, 2 porcje cukru i 1 porcja masła. Istnieją również ważne zasady przygotowania kruszonki:

  1. Masło musi być wysokiej jakości, a jeszcze lepiej – domowej roboty. Im lepszy skład, tym smaczniejsza kruszonka.
  2. Do przygotowania nie używaj zmiękczonego masła.
  3. Nigdy nie zmieniaj proporcji składników. Jedynie możesz nieznacznie skorygować ilość cukru.
  4. Przed pieczeniem włóż kruszonkę na 30 minut do lodówki.

Klasyczny przepis na kruszonkę

kruche ciasto

Niemiecka tradycyjna kruszonka przygotowywana jest z następujących proporcji:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru

Wymieszaj wszystkie składniki w głębokim pojemniku i ucieraj rękoma w małe okruchy. Następnie przykryj folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez pół godziny.

Kruszonkę możesz przechowywać w lodówce przez kilka tygodni, w szklanym pojemniku z pokrywką.

ciasto na ciasto

Przygotowaliśmy również przepisy na klasyczne ciasto z jabłkami i z kruszonką.

Przepis na ciasto jabłkowe z kruszonką

szarlotka
Składniki

  • 250 g mąki
  • 300 g cukru
  • 175 g masła
  • 1 cytryna
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody

Przygotowanie

Aby przygotować ciasto, wymieszaj w głębokiej misce 250 g mąki, 250 g cukru, 125 g masła i sodę. Utrzyj rękoma ciasto.

Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę. Wymieszaj 50 g cukru i cynamonu, a następnie dodaj do owoców. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Ciasto wyłóż na dnie naczynia do pieczenia, kolejno ułóż na nim jabłka z cukrem i cynamonem. Roztop pozostałe masło, polej nim nadzieniem. Górę ciasta posyp przygotowaną z naszego przepisu kruszonką.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez około 30–35 minut, aż brzegi ciasta zarumienią się.

Przed podaniem ostudź ciasto całkowicie, posyp cukrem pudrem i udekoruj np. gałązką mięty lub malinami. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!