Nie mogę żyć bez zup. Mogę je zjeść na obiad, kolację a nawet śniadanie. Mama od dzieciństwa uczyła mnie, że gorącą zupę należy jeść codziennie.
Ale mąż i dzieci nie są takimi fanami zup jak ja. Aby przekonać moją rodzinę do ich jedzenia przetestowałam wiele przepisów i w końcu znalazłam tą, która urzekła ich swoim smakiem!
Zupa z serowymi kulkami będzie idealną opcją na pierwsze danie czy też sycącą kolację.
1. Zacznij od przygotowania kulek serowych. Zetrzyj ser, dodaj masło, mąkę, jajko i sól. Ugnieć na jednolitą masę. Włóż do lodówki na 30 minut.
2. Gdy ciasto jest w lodówce, pokrój ziemniaki w kostkę i wrzuć do wrzącego bulionu. Dodaj sól i pieprz. Zetrzyj marchewki i cebulę, lekko podpiecz warzywa na oleju roślinnym i dodaj do zupy.
3. Tymczasem wyjmij ciasto serowe z lodówki i uformuj małe kulki nie większe niż orzech laskowy. Po kolei wkładaj kulki do garnka. Mieszaj od czasu do czasu. Gotuj zupę przez kolejne 5-10 minut (aż kulki będą gotowe).
4. Gdy kule są gotowe, dodaj posiekane zioła i wyłącz ogień. Gotowe, smacznego!
Podziel się tym przepisem ze znajomymi w mediach społecznościowych!
Comments are closed.