Kurczak „40 ząbków czosnku”: szybki, prosty i niesamowity pyszny. Klasyczna kuchnia prowansalska.

To niezwykle łatwy, ale bardzo smaczny przepis na pieczonego kurczaka. Uwierz mi, to jest coś!

Kurczak „40 ząbków czosnku” to klasyczne danie kuchni prowansalskiej, jest wiele odmianami, ale jedna rzecz pozostała niezmieniona: 40 ząbków czosnku, które nadają mu apetyczny aromat i niepowtarzalny smak!

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg ( mogą to być również np. same nogi )
  • 40 ząbków czosnku (3-4 główki czosnku)
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 50 g masła
  • sól, czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natrzyj przygotowanego kurczaka solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz.

2. W naczyniu do pieczenia z grubym dnem rozgrzej masło i lekko upiecz na nim obrane ząbki czosnku.

3. Umieść kurczaka na przygotowanym czosnku, posyp ziołami, wlej wino. Nie zapomnij wcześniej związać nóg kurczaka!

4. Włóż kurczaka do piekarnika na 1 godzinę, nie zapomnij przykryć go pokrywką lub folią. Następnie zdejmij pokrywę, polej powstałym sokiem i piecz kolejne 30 minut, na złoty kolor.

Zaproś swoich przyjaciół na poczęstunek w stylu francuskim, jestem pewna, że poproszą o przepis!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!