Kurczak po chińsku który zrobisz w zaledwie 15 minut: dawno nie jadłam czegoś tak dobrego.

Szukasz doskonałego i wyjątkowo szybkiego pomysłu na obiad? Spróbuj kurczaka po chińsku z wyjątkowo pysznym sosem.

Przepis wymaga zaledwie kilku składników, a efektem będzie prawdziwe kulinarne arcydzieło.

Składniki: 

  • udko lub pierś z kurczaka, bez skóry i bez kości
  • jeden por średniej wielkości
  • dwie łyżki oleju

Przyprawy:

  • pół łyżeczki kurkumy
  • jedna łyżeczka suszonego imbiru
  • jedna łyżeczka sosu sojowego (jasny lub ciemny)
  • jedna łyżeczka sosu Worcestershire
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie: 

Kurczaka kroimy w średnią kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. W osobnym naczyniu łączymy sos sojowy, sos Worcester, kurkumę, suszony imbir oraz olej.

Wkładamy mięso do naczynia z marynatą i mieszamy w rękach aby przyprawy dobrze się połączyły. Pół pora skrajamy w małe plasterki i dodajemy do mięsa.

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy mięso i smażymy kilka minut.

Wyłączamy ogień i dodajemy drugą połowę pora. Podajemy z różnymi dodatkami – puree ziemniaczanym, surówkami, czy mieszanką warzyw i sera.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!