Ten boski napój jest kochany przez dorosłych i dzieci, ale niewielu decyduje się na przygotowanie go w domu. A wielka szkoda, przecież domowy napój jest wielokrotnie lepszy niż sklepowy!
Dziś powiem Ci jak przygotować ten pyszny napoju z delikatną pianką i bąbelkami.
Napój żytni jest bardzo przydatnym produktem. Ma korzystny wpływ na przewód pokarmowy i stan układu sercowo-naczyniowego. Odżywia i gasi pragnienie. Przepis na kwas chlebowy jest bardzo prosty. Przekonaj się sam.
Musisz przygotować go tylko w naczyniach, które nie są podatne na utlenianie. Może to być emaliowana miska lub garnuszek ze stali nierdzewnej albo np. trzylitrowy szklany słoik.
Chleb pokrój na kawałki i wysusz w piekarniku, aż do uzyskania złotego koloru. Pilnuj, żeby grzanki nie spaliły się, w przeciwnym razie kwas chlebowy będzie gorzki.
Umieść ochłodzone sucharki w pojemniku, w którym przygotujesz kwas chlebowy.
Zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. Ostudź mieszaninę i zalej krakersy. Dodaj rodzynki.
Przykryj pojemnik bawełnianą serwetką lub gazą i pozostaw do fermentacji. Po 24 godzinach krakersy zaczną pienić się i podnosić. Jeśli tak się nie stanie, oznacza to, że chleb nie był bardzo dobrej jakości, trzeba będzie dodać do mieszanki drożdże.
Napar będzie gotowy za 2–4 dni.
Comments are closed.