Przygotuj te chorwackie placuszki bez drożdży: ciasto nie wchłania oleju, są miękkie i świetnie smakują

Znudziły Ci się już placuszki, które wchłonęły za dużo tłuszczu? Wypróbuj tradycyjny chorwacki przepis na te placki – są pyszne i idealne na lato. Spróbujesz raz i zechcesz jeść je bardzo często.

Składniki:

  • jogurt – 300 ml
  • mąka pszenna – 400 g
  • cukier – 1 szczypta
  • sól – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • olej

Sposób przygotowania:

Przygotuj dość dużą miskę. Wlej do niej 300 ml jogurtu i sól, a następnie połącz te składniki ze sobą. Do mieszaniny wsyp cukier i sodę oczyszczoną. Po wymieszaniu zacznij dodawać mąkę, ale małymi porcjami.

Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i gładkie. Gdy osiągniesz taką konsystencję, uformuj z niego gruby walec i podziel go na mniejsze części, zbliżone do siebie wielkością. Z ciasta uformuj kulki i pozostaw pod folią spożywczą na około 5 minut.

Rozpłaszcz każdą z kulek (można rozwałkować) – wielkość placka powinna być zbliżona do patelni, na której smażysz. Smaż na rozgrzanym oleju – placki są gotowe, gdy po obu stronach będą miały złoty kolor. Aby odsączyć nadmiar tłuszczu połóż placki na papierowym ręczniku.

Gotowe! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!