Moja babcia długo pracowała nad recepturą tego ciasta. Smak tego ciasta jest obłędny.
Dziś chcę się z Tobą podzielić przepisem na nieprzyzwoicie pyszny deser! U mnie w domu nazywamy je ” latające ciasto” , natomiast w rodzinie mojego męża znany jest pod nazwą ” Senator”. Koniecznie spróbuj tego przepisu, jestem pewna że będzie on często gościł na Twoim stole a nazwę dla tego ciasta wybierzesz sobie sama 🙂
Do tego ciasta możesz użyć dwóch rodzajów kremu. Pierwsza opcja – ze skondensowanym mlekiem, druga – oryginalna równie pyszna!
SKŁADNIKI NA WARSTWY CIASTA
- 5 białek jaj
- 250 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- ocet
Do bezy białkowej można dodać posiekane orzechy – orzeszki ziemne, orzechy włoskie, orzechy laskowe.
SKŁADNIKI NA KREM
- 150 g orzechów
- 300 g skondensowanego mleka
- 220 g masła
- 15 g cukru waniliowego
SKŁADNIKI DO DRUGIEGO KREMU
- 1 żółtko
- 200 g cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 220 g masła
- 1 łyżka brandy lub rumu
- 15 g cukru waniliowego
- 150 g orzechów
PRZYGOTOWANIE
1. Aby zrobić dobrą bezę pamiętaj, że białka muszą być schłodzone,.
2. Ubij białka za pomocą miksera z maksymalną prędkością, dodając cukier w małych porcjach. Umieść pianę w szprycy cukierniczej.
3. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i wyciśnij na nią pianę w małych porcjach. Jeśli masz mały piekarnik, możesz potrzebować dwóch tac.
4. Piecz bezę w temperaturze 100 stopni przez 1,5-2 godziny.
5. Aby zrobić szybki krem, wymieszaj masło z cukrem waniliowym i ubij mikserem, aż objętość się zwiększy. Następnie powoli dodawaj skondensowane mleko, nie przestając ubijać.
6. Krem drugi jest bardziej wymagający do przygotowania. Wymieszaj w rondelku żółtko z mlekiem. Dodaj cukier, wymieszaj, podgrzewaj krem bardzo powoli i zagotuj. Mieszaj ciągle przez około 2–3 minuty. Następnie zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć. Tymczasem ubij masło z cukrem waniliowym za pomocą miksera i powoli dodaj do niego śmietanę z mlekiem. Na samym końcu wlej brandy lub rum. Do śmietany można dodać posiekane orzechy.
7. Dobrze jest wysuszyć orzechy w piekarniku lub usmażyć na patelni, a następnie zmielić je, ale nie za drobno.
8. Możesz uformować ciasto na talerzu lub w formie do pieczenia ze zdejmowanym dnem, pokryj dno folią spożywczą.
9. Połóż trochę kremu na dnie formy i ostrożnie umieść jedną warstwę bezy. Posmaruj połową kremu i połową orzechów. Następnie powtórz proces: bezy, śmietana, orzechy.
10. Udekoruj ciasto np. pokruszoną bezą i orzechami do smaku.
Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej w 6–8).Smacznego!
Comments are closed.