Moja babcia długo pracowała nad recepturą tego ciasta. Smak tego ciasta jest obłędny.

Dziś chcę się z Tobą podzielić przepisem na nieprzyzwoicie pyszny deser! U mnie w domu nazywamy je ” latające ciasto” , natomiast w rodzinie mojego męża znany jest pod nazwą ” Senator”. Koniecznie spróbuj tego przepisu, jestem pewna że będzie on często gościł na Twoim stole a nazwę dla tego ciasta wybierzesz sobie sama 🙂

Do tego ciasta możesz użyć dwóch rodzajów kremu. Pierwsza opcja – ze skondensowanym mlekiem, druga – oryginalna równie pyszna!

SKŁADNIKI NA WARSTWY CIASTA

  • 5 białek jaj
  • 250 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • ocet

Do bezy białkowej można dodać posiekane orzechy – orzeszki ziemne, orzechy włoskie, orzechy laskowe.

SKŁADNIKI NA KREM

  • 150 g orzechów
  • 300 g skondensowanego mleka
  • 220 g masła
  • 15 g cukru waniliowego

SKŁADNIKI DO DRUGIEGO KREMU

  • 1 żółtko
  • 200 g cukru
  • 0,5 szklanki mleka
  • 220 g masła
  • 1 łyżka brandy lub rumu
  • 15 g cukru waniliowego
  • 150 g orzechów

 

PRZYGOTOWANIE

1. Aby zrobić dobrą bezę pamiętaj, że białka muszą być schłodzone,.

2. Ubij białka za pomocą miksera z maksymalną prędkością, dodając cukier w małych porcjach. Umieść  pianę w szprycy cukierniczej.

3. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem i wyciśnij na nią pianę w małych porcjach. Jeśli masz mały piekarnik, możesz potrzebować dwóch tac.

4. Piecz bezę w temperaturze 100 stopni przez 1,5-2 godziny.

5. Aby zrobić szybki krem, wymieszaj masło z cukrem waniliowym i ubij mikserem, aż objętość się zwiększy. Następnie powoli dodawaj skondensowane mleko, nie przestając ubijać.

6. Krem drugi jest bardziej wymagający do przygotowania. Wymieszaj w rondelku żółtko z mlekiem. Dodaj cukier, wymieszaj, podgrzewaj krem bardzo powoli i zagotuj. Mieszaj ciągle przez około 2–3 minuty. Następnie zdejmij z ognia i pozwól mu ostygnąć. Tymczasem ubij masło z cukrem waniliowym za pomocą miksera i powoli dodaj do niego śmietanę z mlekiem. Na samym końcu wlej brandy lub rum. Do śmietany można dodać posiekane orzechy.

7. Dobrze jest wysuszyć orzechy w piekarniku lub usmażyć na patelni, a następnie zmielić je, ale nie za drobno.

8. Możesz uformować ciasto na talerzu lub w formie do pieczenia ze zdejmowanym dnem, pokryj dno folią spożywczą.

9. Połóż trochę kremu na dnie formy i ostrożnie umieść jedną warstwę bezy. Posmaruj połową kremu i połową orzechów. Następnie powtórz proces: bezy, śmietana, orzechy.

10. Udekoruj ciasto np. pokruszoną bezą i orzechami do smaku.

Wstaw deser do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej w 6–8).Smacznego!

Jeśli podoba Ci się przepis, udostępnij go znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!