Z 3 udek kurczaka i kilku warzyw uzyskasz aż około kilograma galarety. Potrzebujesz naprawdę niewielką ilość składników, co czyni to danie niezwykle ekonomicznym.
Udka kurczaka połóż w garnku i zalej litrem wody i zagotuj. W międzyczasie przekrój 2-3 ząbki czosnku na pół i pokrój na dużą kostkę marchewkę i cebulę.
Po zagotowaniu mięsa usuń pianę i dodaj przyprawy i warzywa. Przez około półtorej godziny gotuj mięso pod przykryciem na wolnym ogniu. W tym czasie do pół szklanki zimnej wody wlej żelatynę i postaw z boku aż spęcznieje.
Po upływie półtorej godziny wyjmij mięso z garnka i ostudź. Następnie oddziel mięso od kości i podziel mięso na włókna. Odcedzony bulion wlej z powrotem do garnka i dodaj spęczniałą żelatynę.
Ułożone mięso w naczyniach zalej bulionem i schłodź. Potem włóż do lodówki i czekaj aż zastygnie.
Comments are closed.