Szybka galareta bez gotowania kilka godzin. Idealnie gęstnieje – super smakuje.

Jeśli proces przyrządzania galarety jest dla Ciebie zbyt żmudny i czasochłonny, a kupna nie uderza tak w Twoje kubki smakowe jak ta domowa – zdradzę Ci przepis na błyskawiczną galaretę, która z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Z 3 udek kurczaka i kilku warzyw uzyskasz aż około kilograma galarety. Potrzebujesz naprawdę niewielką ilość składników, co czyni to danie niezwykle ekonomicznym.

Składniki:

  • 1 sztuka marchwi
  • 1/2 cebuli
  • 20g żelatyny
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 udka kurczaka
  • sól do smaku
  • liść laurowy do smaku
  • czarny pieprz do smaku

Przygotowanie

Udka kurczaka połóż w garnku i zalej litrem wody i zagotuj. W międzyczasie przekrój 2-3 ząbki czosnku na pół i pokrój na dużą kostkę marchewkę i cebulę.

Po zagotowaniu mięsa usuń pianę i dodaj przyprawy i warzywa. Przez około półtorej godziny gotuj mięso pod przykryciem na wolnym ogniu. W tym czasie do pół szklanki zimnej wody wlej żelatynę i postaw z boku aż spęcznieje.

Po upływie półtorej godziny wyjmij mięso z garnka i ostudź. Następnie oddziel mięso od kości i podziel mięso na włókna. Odcedzony bulion wlej z powrotem do garnka i dodaj spęczniałą żelatynę.

Podgrzewaj ją na średnim ogniu do momentu rozpuszczenia. Dopraw bulion solą, przeciśnij 2 ząbki czosnku przez praskę i dodaj.

Ułożone mięso w naczyniach zalej bulionem i schłodź. Potem włóż do lodówki i czekaj aż zastygnie.

Skorzystaj z tego banalnego przepisu i koniecznie
udostępnij go znajomym!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!