Jabłka obrać, skropić sokiem z cytryny, pokroić w ćwiartki, a te na plasterki.
W rondelku roztopić masło, dodać cukier, gotować aż nabierze złotego koloru, jak karmel. Aby dowiedzieć się więcej, zajrzyj na kolejną stronę.
Wylać gorący karmel do formy, w której będziemy piec ciasto. Na karmelu ułożyć plasterki jabłek.
Zasypać je cukrem, dodać łyżkę masła, piec w temperaturze 180 stopni.
W tym czasie, oddzielić żółtka od białek. 1/3 szklanki miękkiego masła utrzeć z cukrem szpatułką. Czytaj dalej na kolejnej stronie.
Dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie dodać śmietanę i znów wymieszać. Dodać aromat waniliowy oraz skórkę z cytryny. Dodawać stopniowo mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cały czas mieszać, aby wszystkie składniki połączyły się na gładką masę.
Białka ubić i dodać do ciasta, mieszając ręcznie. Wyjąć jabłka, posypać je cynamonem, wlać ciasto i piec 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Tak przygotowana szarlotka będzie wilgotna, słodka i rozpływająca się w ustach! Smacznego!
Całe przygotowanie możecie również obejrzeć w filmiku poniżej:
Tekst pochodzi z: smaczne.to
Comments are closed.