Składniki dla dwóch osób:
– 2 duże ziemniaki,
– kilka plasterków masła i kilka żółtego sera typu gouda,
– boczek pokrojony w kostkę,
– starty ser cheddar,
– sól, pieprz, rozmaryn (mogą też być inne przyprawy, wszystko zależy od naszego gustu).
Zaczynamy od porządnego wyszorowania ziemniaków, a następnie kroimy je na dość cienkie plastry. Ważne jest to, by nie przeciąć ziemniaka do samego końca! Posypujemy solą i pieprzem. Na zmianę wkładamy między plasterki ziemniaka masło i żółty ser, posypujemy przyprawami, a potem pieczemy w piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie polewamy ziemniaka np. jogurtem naturalnym, dodajemy cheddar i boczek i pieczemy przez kolejne 15 minut. A potem już tylko rozkoszujemy się pysznym smakiem! Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości co do przepisu, wszystko jest świetnie przedstawione na nagraniu 🙂
Tekst pochodzi z: https://smaczne.to/
Comments are closed.