Dziś polecam przepis na przepyszną makrele w słoiku. Ryba jest soczysta i delikatna, smaczna, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sposób jej przygotowania jest prosty i szybki dlatego polecam ja każdemu.
Dlaczego w słoiku Ponieważ jest wtedy dwa razy smaczniejsza A zwykły szklany słoik, w przeciwieństwie do drogich żaroodpornych naczyń , każdy ma.
Aby zapobiec pęknięciu garnka, zawsze umieszczaj go w zimnym piekarniku, a następnie włącz go. Sam słoik musi być suchy, bez zadrapań i zrębków. A po ugotowaniu ważne jest, aby nie dopuścić do kontaktu gorącego słoika z czymkolwiek mokrym.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotować ryby, oczyścić z jelit, odciąć głowę, ogon i dobrze umyć pod bieżącą wodą. Wytrzeć papierowym ręcznikiem i pokroić na porcje.
Aby makrela nie miała specyficznego rybiego zapachu, marynować rybę w niewielkiej ilości soku z cytryny na pół godziny przed gotowaniem ze szczypta gałki muszkatołowej.
Zetrzeć marchewkę na grubej tarce i pokroić cebulę w pierścienie.
W słoiku warstwami układać na przemian warzywa i rybę. Doprawić każdą warstwę solą i przyprawami.
Przykryć słoik folią aluminiową. Włożyć do zimnego piekarnika, a następnie włączyć go i piec makrele przez co najmniej godzinę w temperaturze 180 stopni.
Comments are closed.