Czekoladowy Mannik bez jajek. Moja rodzinka uwielbia ten deserek. Smak nie do opisania.

Czekoladowy Mannik bez jajek to deser, który zapamięta każdy bez wyjątku. Posiada pyszny smak i delikatną masę. Można do niego dodać wedle uznania rodzynki lub orzechy.

Składniki:

  • kakao 4 łyżki
  • mąka pszenna 200 g
  • kasza manna 200 g
  • cukier 180-200 g
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • woda 180 ml
  • olej słonecznikowy 120 ml
  • cukier wanilinowy 10 g
  • proszek do pieczenia

Aby zacząć przygotowywać deser, istotne jest aby podstawę mieć gotową dzień wcześniej. Jeśli chcesz zrobić deser z samego rana, wieczorem przygotuj mieszaninę, która łączy składniki takie jak kasza manna, cukier wanilinowy i zwykły oraz wodę. Całość należy dokładnie wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny.

Kiedy mieszanina już odstoi wymagany czas wlej do niej olej, a potem kakao, oczywiście połącz ze sobą dodane elementy, aby powstała jednorodna masa. Następnie do powstałej już części przysmaku przesiej mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia.

Jeśli chcesz możesz dodać rodzynki lub orzechy. Tak jak wcześniej wymieszaj składniki i przystąp do ostatniego etapu. Przygotuj formę do pieczenia, posmaruj ją olejem i posyp mąką, a następnie przelej do niej ciasto.

Piecz przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Aby sprawdzić gotowość ciasta umieść w nim drewniany patyczek. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem lub polej polewą. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!