Zamiast smażonych ziemniaków te pyszne marchewki. Najpyszniejsze marchewki na świecie
Są ludzie, którzy po prostu nienawidzą wszystkich warzyw, ewentualnie z wyjątkiem ziemniaków i wykluczają je z menu. Często można usłyszeć: „Warzywa są bez smaku, ugotowałam marchewkę i nie mogę się zmusić do jedzenia. Co zrobić aby smacznie przyrządzić warzywa?
Marchew nie musi być miękką, niesmaczną papką. Smak tego warzywa może być wyraźny i bogaty. Dodaj do frytek z marchewki czosnek i tarty ser, posyp je pietruszką, a ich smakiem będziesz mile zaskoczony.
Frytki z marchwi z serem i czosnkiem są smaczniejsze niż jakiekolwiek fast foody. Aby potrawa była nie tylko smaczna, ale także zdrowa, należy zastąpić głębokie smażenie pieczeniem w piekarniku.
SKŁADNIKI
- 2-3 świeże marchewki
- 0,25 szklanki tartego twardego sera
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 0,25 szklanki świeżej lub suszonej pietruszki
NA SOS
- jogurt naturalny
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz, czosnek do smaku
PRZYGOTOWANIE
1. Umyj marchewki, jeśli chcesz, skórkę marchwi możesz obrać, chociaż nie jest to konieczne.
2. Pokrój marchewkę w długie paski.
3. Wrzuć marchewki do miski, dodaj masło, sól, ser (lub parmezan w proszku), pieprz i czosnek. Pietruszka może być świeża, posiekana bardzo drobno lub suszona. Ale świeży czosnek do przepisu się nie nadaje – będzie się palił.
4. Wymieszaj przyprawione marchewki.
5. Umieść patyczki z marchwi na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając między nimi niewielką przestrzeń.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez 30–35 minut, od czasu do czasu odwracając marchewki i sprawdzając ich gotowość. Jeśli widelec wchodzi swobodnie do marchewki,a kolor jest złoty, przystawka jest gotowa.
Do sosu najlepiej nadaje się jogurt zwykły, bez cukru i dodatków. Dodaj sok z cytryny i przyprawy, wymieszaj i gotowe.
Pozostaw frytki do ostygnięcia na kilka minut i możesz podać je do stołu. Smacznego! Udostępnij znajomym ten oryginalny przepis na pieczone marchewki!
Comments are closed.