Dziś powiemy Ci, jak zrobić wspaniałą golonkę w marynacie czosnkowo-musztardowej. Dzięki musztardzie będzie soczysta, pikantna i pachnąca.
Głównym sekretem tej pysznej golonki jest czas marynowania. Im dłużej trzymasz mięso w marynacie, tym będzie ono delikatniejsze. Optymalny czas wynosi około 12 godzin a nawet i dłużej jeśli mamy czas.
fot: SOVKUSOM.RU
Przygotuj marynatę. Wymieszaj musztardę z przyprawami i ziołami, użyj ich według uznania, w zależności czy lubisz bardziej przyprawione czy delikatniejsze w smaku potrawy. . Możesz użyć gotowego zestawu przypraw do wieprzowiny.
Pokrój obrane ząbki czosnku na średnie kawałki ( ich ilość zależy od Ciebie, jak ostre lubisz potrawy ). Małe plasterki można pozostawić w całości. Wykonaj nacięcia w mięsie i włóż w nie czosnek.
Następnie obtocz golonkę w marynacie i włóż do rękawa do pieczenia.
Odstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, im dłużnej mięso będzie się marynować tym będzie delikatniejsze a smak intensywniejszy.
Zawiąż rękaw do pieczenia z zamarynowaną golonką i umieść w naczyniu do pieczenia lub na blasze do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni i piecz w tej temperaturze przez godzinę. Następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne 1,5-2 godziny.
Od czasu do czasu sprawdzaj za pomocą noża czy mięso jest gotowe, jeśli jest to konieczne możesz zwiększyć czas pieczenia.
Osobiście uwielbiam tę golonkę jeść z dodatkiem kiszonej kapusty. A szklanka zimnego piwa uzupełni doskonale jej smak.
Comments are closed.