Po upływie 30 minut całość należy posolić i gotować przez następne 10 minut. Potem należy sprawdzić, czy mięso jest już gotowe. W tym celu wykonuje się nacięcie. Kiedy sok jest bezbarwny, możemy przejść do dalszej części. Jeżeli będzie czerwony to należy wydłużyć czas gotowania.
Równolegle można przystąpić do przygotowania marynaty złożonej z: 50 ml wody, oleju, soku z cytryny lub limonki, octu balsamicznego, przypraw, soli oraz cukru.
W następnej kolejności należy pokroić cebulę w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Mięso należy pokroić w plasterki o średniej grubości. Pokrojone mięso należy układać warstwowo na przemian z pokrojoną cebulą. Całość należy zalać marynatą i szczelnie przykryć przy pomocy folii spożywczej.
Minimalny czas chłodzenia to 4 godziny, jednak wówczas należy pamiętać o co godzinnym wymieszaniu zawartości. Najlepszym rozwiązaniem jest pozostawienie zawartości na całą noc w lodówce.
Comments are closed.