Sezon na cukinię jest teraz w pełni, co oznacza, że nadszedł czas, aby przygotować pyszne przekąski z tych letnich warzyw pełnych witamin. Dziś powiem Ci, jak marynować te pyszne warzywo.
Wierz mi, ta przekąska znika ze stołu w mgnieniu oka!
Cukinię umyj i obierz. Jeśli cukinia jest młoda, możesz zostawić skórkę. Następnie posiekaj warzywa w bardzo cienkie plasterki lub paski. Najlepiej jest użyć obieraczki, a plasterki będą idealnie cienkie. Odstaw je na chwilę, aby pozbyć się nadmiaru wody.
W międzyczasie przygotuj marynatę. Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj go z olejem słonecznikowym i miodem. Dodaj ocet, pieprz i drobno posiekane zioła. Wymieszaj jeszcze raz.
Teraz wylej wodę z cukinii, dobrze ją wyciśnij, zalej marynatą i dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na 2-3 godziny, a następnie podaj do stołu. Smacznego!
Comments are closed.