Marynowane domowe grzyby, jak w sklepie w 20 minut? Marynowane pieczarki według mojego przepisu są po pierwsze obłędnie smaczne, a po drugie, w mgnieniu oka przygotujesz tą wspaniałą przekąskę. Jeśli nadal uważasz, że marynowanie grzybów jest procesem czasochłonnym i strasznie kłopotliwym, spróbuj zrobić pieczarki według tego przepisu!
Udowodnię Ci, że marynowanie grzybów w domu to drobnostka i nie zajmie dużo czasu. Wręcz przeciwnie, grzyby mogą i powinny być marynowane tuż przed podaniem, 20 minut przed.
SKŁADNIKI
- 1 kg pieczarek
- 2 cebule
- 6–8 ząbków czosnku
- 75 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 75 ml octu
- 10 goździków
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 6 sztuk liść laurowy
PRZYGOTOWANIE
1. Pieczarki umyj, obierz, pokrój duże pieczarki na 2-4 części, jeśli są małe zostaw w całości.
2. Umieść grzyby na suchej patelni, przykryj pokrywką i duś na średnim ogniu przez 5 minut. Pieczarki powinny wypuścić sok.
3. W międzyczasie zrób marynatę. Pokrój czosnek na cienkie plasterki, cebulę na pół pierścienie, połącz oba składniki w głębokim naczyniu. Dodaj olej roślinny, sól, cukier, kulki pieprzu, ziela angielskiego, kolendrę, goździki i liść laurowy. Wszystkie składniki zalej octem i dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj powstałą marynatę do grzybów na patelnię i gotuj przez 5-7 minut na małym ogniu. Wyłącz ogień i pozostaw grzyby pod pokrywką przez kolejne 3-4 minuty.
5. Gotowe grzyby wraz z marynatą wlej do 1,5-litrowego słoika, zakręć pokrywkę i całkowicie ostudź. Możesz włożyć grzyby na chwilę do lodówki.
6. Pyszne marynowane grzyby podawaj do stołu. Smacznego!
Domowe marynowane pieczarki można przechowywać w lodówce do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.
Jeśli podoba Ci się nasz prosty przepis, idealny na świąteczny stół, nie zapomnij o tym powiedzieć swoim znajomym. Oczywiście, po spróbowaniu marynowanych grzybów, podziel się swoją opinią w komentarzach!
Comments are closed.