Klasyczną opcją marynowania ogórków jest ocet. Jako środek konserwujący pozwala warzywom nie popsuć przez długi czas. Nadaje również potrawie kwaskowaty smak.
Ponieważ ocet jest ekstrahowany syntetycznie z surowców zawierających alkohol, nie wszyscy chcą z niego korzystać i szukają alternatywy… tutaj właśnie przychodzi z pomocą cytryna! Sprawdź ten wyjątkowo pyszny przepis na nasze ogórki z cytryną!
Ta ilość składników będzie idealna na 2-litrowy słoik marynowanych ogórków. Zacznij od namoczenia ogórków w zimnej wodzie przez kilka godzin. Ale najpierw je umyj i przytnij końce po obu stronach.
Na dnie wysterylizowanego słoika ułóż koperek, a następnie wszystkie przyprawy (oprócz soli i cukru) itd. Następnie włóż ogórki.
Wlej 1 litr wody na patelnię i zagotuj. Rozpuść w niej cukier i sól. Jeszcze raz zagotuj.
Na wierzch słoika dodaj plasterki cytryny. Zalej ogórki wrzącą wodą. Natychmiast zakręć słoik. Odwróć go do góry nogami i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
Po kilku dniach możesz cieszyć się gotowymi ogórkami. Nie trzeba czekać do zimy. Ogórki marynowane w soku z cytryny mają bardzo przyjemny świeży smak, będą również odpowiednie jako przekąska w czasie letnich dni do uwielbianych przez wiele osób potraw z grilla.
Comments are closed.