Przepis na ogórki z musztardą jest dość prosty, ale ogórki są bardzo smaczne i chrupiące. Przekonaj się sama!
Dobrze umyj ogórki i pozostaw w zimnej wodzie na 2 godziny.
Pokrój duże ogórki na 8, a małe na 4 części.
Wymieszaj cukier, olej roślinny, ocet, sól, musztardę i pieprz.
Obierz czosnek i przepuść przez prasę, dodaj do mieszanki.
Drobno posiekaj koperek i wymieszaj z innymi składnikami.
Dodaj ogórki do mieszanki i wymieszaj, odstaw na 3 godziny. Mieszaj ogórki co pół godziny.
Wypełnij półlitrowe lub litrowe sterylne słoiki ogórkami i zalej marynatą aż do samej góry.
Zakręć słoiki i gotuj w wodzie około 15 min.
Owiń słoiki ręcznikiem i poczekaj aż ostygną. Trzymaj je w ciemnym chłodnym miejscu.
Comments are closed.