„Tsitsak” to pikantna przekąska, którą tradycyjnie podaje się jako dodatek do mięsa.
W przepisie paprykę układa się na stole i pozostawia do wyschnięcia na 2 lub nawet 3 dni. A potem sprawa jest już prosta – marynata i ucisk .
Suszoną przez kilka dni paprykę po nakłuwaj przy użyciu widelca lub wykałaczki w różnych miejscach. Weź głęboki pojemnik, najlepszy będzie duży rondel.
Przygotuj wszystko na solankę: pokrój czosnek na cienkie plastry i rozpuść sól w określonej ilości wody.
W dużym pojemniku, w którym zamierzasz zrobić przekąskę, układaj składniki warstwami: najpierw warzywa, potem czosnek, kilka liści laurowych i kilka kulek pieprzu.
Zalej paprykę solanką. Trzymaj przystawkę w temperaturze pokojowej, aż papryka zżółknie. Proces może trwać od dwóch do pięciu dni ( w zależności od temperatury w mieszkaniu).
Comments are closed.